joi, 27 februarie 2014

Se poate vorbi de iubire între o ființă umană și un sistem de operare?Her-filmul care pune acestă întrebare

De obicei nu scriu despre filme, de ceva vreme nu am văzut unul care să-mi transmită mai mult de o stare de moment sau  să-mi provoace vreo câteva minute de gândire pe un anumit subiect. Plus că mi se par foarte lungi, iar când văd câte unul singură trebuie să fac multe pauze. Din acest motiv prefer serialele. Pot rezista 40 de minute fără să mă gândesc la altceva.
 Dar ieri am dat din întâmplare peste acesta și nu mi-a plăcut descrierea. Menționez că pentru mine e important ca un film sau un serial să aibă o descriere bună. Din plictiseală sau nu știu exact care a fost motivul am văzut unul din trailerele acestui film și pentru că mi-a plăcut coloana sonoră, m-am decis să-l văd. Și nu a fost o alegere deloc proastă pentru că n-am mai trăit această bucurie de la „The eternal sunshine of the spotless mind”.



Her este o poveste de dragoste înfiripată între un scriitor(Theodore) și un sistem de operare pe nume Samantha(vocea suavă a lui Scarlett Johansson), care are capacitatea de a evolua odată cu noile sale experiențe. Între timp îl descoperim pe Theodore apelând la Samantha dispozitiv tehnologic ce are rolul de a-i ușura viața. Inițial acesta îi ordonează mail-urile, îl ajută să găsească soluții la diverse probleme și întreține diverse conversații cu acesta. Mai târziu aceasta suplinește mai multe nevoi ale personajului masculin. Samantha este „înfățișată” ca fiind foarte umană. Pe lângă gândire critică și ordonată specifică unui computer regăsim la acesta caracteristici specifice omului, acest dispozitiv este de o sensibilitate incredibilă.

Relația dintre cei doi protagoniști începe cu mult entuziasm, iar Samantha își pune foarte multe întrebări. Printre cele mai mari curiozități ale sale se află aceea de cum să ai un corp omenesc, cum e să ai prieteni, cum e să respiri, cum e să-ți împarți viața cu altcineva. Aceștia au chiar și  o relație de ordin sexuală, concepută la nivelul imaginației. Theodore îi propune să mergă într-o aventură cu el și descoperim o scenă nebunească în care el aleargă vesel prin mulțime și într-un final ajunge la mare. Aici Samantha îi compune o melodie ca să redea mai bine momentul intim care s-a creeat. Întâlnirea lui Theodore cu fosta sa soție care ia în râs relația lui cu Samantha răcește un pic legătura celor doi. Samantha pune acest impas pe fapul că ea nu are un corp fizic, astfel că găsește o persoană dispusă să facă sex cu Theodore pentru a întări relația lor. Acest demers se dovedește a fi un insucces și apare o primă ceartă între cei doi. Theodore tratează acestă problemă ca pe una reală și-i poveștește amicei sale Amy despre cele întâmplate.
 Samantha contribuie foarte mult la dezvoltarea personaă a lui Theodore facilitând publicarea unei cărți care cuprinde scrisori de dragoste pe care acesta le compune la locul de muncă. Însă relația dintre cei doi începe să se degradeze, iar Samantha discută cu diverse alte sisteme de operare și persoane și-i comunică lui Theodore dorința ei de a rupe această legătură care nu o mai face fericită.

De ce îmi place foarte tare acest film? Îmi place pentru originalitatea subiectului abordat, pentru actualitatea subiectului. Observ zilnic cum se intensifică legăturile între oameni și tehnologie. Există deja o anumită dependență. Cred că există posibilitatea ca  într-un viitor apropiat  să suplinească rolul prietenilor, al iubiților. Îmi place pentru că este o poveste bine spusă, îmi place coloana sonoră, îmi plac discuțiile, cum se pune problema, îmi place vocea Samanthei, îmi plac scenele filmate noaptea, îmi place curajul de a aborda un subiect atât de sensibil...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta aici